Vapaa kansalainen on autonsa ansainnut

Vapaa kansalainen on autonsa ansainnut

Viime aikoina on käyty yhteiskunnallista keskustelua yksityisautoiluista. Autoilijat on otettu silmätikuiksi ilmastonmuutoksesta ja yksityisautoilua halutaan rajoittaa tulevaisuudessa tai ainakin vähentää rajusti. Tähän on käytetty perusteena ilmastonmuutosta, joka tuo mukanaan heinäsirkkaparvet ja muut Raamatusta tutut vitsaukset.

Suomen hiilidioksidipäästöt ovat globaalisti 0,014% maailman päästöistä. Näistä Suomen päästöistä yksi kymmenesosa tulee yksityisautoiluista. Siksi onkin kohtuutonta syyttää suomalaista autoilijaa ilmastonmuutoksesta, sillä tiesitkö, että yksi kaukomatka lentäen tuottaa saman verran päästöjä kuin autoilu keskimäärin vuodessa? Ainakaan ympäristötietoinen ihminen lentäessään Balille tai Berliiniin ei tätä tunnu muistavan. Silti Berliinissä nautitun soijalaten kastelema sormi osoittaa autoilijaa.

Onkin rehellistä myöntää, että suomalainen autoilija ei ilmastonmuutosta aiheuta, saati pelasta. Yksityisautoilu on vapaan yksilön turva sekä tae vapaalle liikkuvuudelle. Yksikään muu kulkuväline ei historiassa ole pystynyt samaan. Siksi on tärkeää, että Suomessa saa ja pitää voida käyttää yksityisautoa myös tulevaisuudessa. Polttoainemuoto on sinänsä sivuseikka, kunhan Pohjolan kylmät olosuhteet otetaan huomioon. Kun pakkasta on 30 astetta, ei sähköautoista ole apua. Siksi myös polttoaineverotuksen tulee olla järkevää ja peruskansalaisen tulee saada polttoainetta 24/7 edullisesti asemilta.

Turvallisia ja vapaita ajokilometrejä toivottaen,

Samuli Voutila

Kirjoitus on julkaistu Rahvaassa joulukuussa 2018

Samuli Voutila