Kuopio tarvitsee maahanmuutto-ohjelman

Kuopio tarvitsee maahanmuutto-ohjelman

Vietimme 14.5. valtuuston seminaaripäivää Kuopiossa yhdessä kaupungin virkamiesten kanssa. Kuopiolla on intohimoiset ja rohkeat visiot vuoteen 2030 ja jopa vuoteen 2040 asti. Haluamme kasvaa 200000 asukkaan kaupungiksi ja oikeutetusti olla Itä-Suomen moottori sekä veturi.

Yksi erityinen hyväksytyn strategian väestön kasvuhausta on työperäinen maahanmuutto. Esimerkiksi kaupunki päätti viime vuoden lopussa kaupungin uuden strategian vuoteen 2030. Siellä todetaan muun muassa, että “valtaosa Kuopion väestönkasvusta tulee maamme rajojen ulkopuolelta”. Esitin itse kyseisen lauseen poistoa valtuustossa, mutta valitettavasti esitykseni ei saanut riittävästi kannatusta. Ensisijaisesti savolaiset tulee työllistää, sitten muut suomalaiset ja viimeisenä työkaluna työkalupakissa tulee olla työperäinen maahanmuutto. Ja jokaiseen noista tarvitsemme jonkinlaisen vision ja suunnitelman.

Maahanmuutto-ohjelma ei ole avoin kutsu tulla Kuopioon. Se on ohjekirja ja nuora sille, miten työperäistä maahanmuuttoa voidaan fiksusti hoitaa. Miten järjestetään asuminen, päivähoito ja muut palvelut? Tuoko työperäinen maahanmuutto lisää tuloja vai menoja Kuopiolle? Suomen Perustan tekemän tutkimuksen mukaan lähinnä Saksasta tuleva maahanmuutto hyödyntää Suomea taloudellisesti. Mistä rahoitus otetaan, jos uskomme tilastoja? Vai otammeko vain Saksasta työperäistä maahanmuuttoa? Näihin kysymyksiin tarvitaan vastauksia.

Lisäksi pitää tehdä selväksi se, että tulijan on mukauduttava Kuopioon ja meidän tapoihin eikä toisinpäin. Maahanmuuttajia ei saa suosia eikä myöskään sorsia. Jos/kun tänne muuttaa, tulee kaikille olla samat pelisäännöt. Savolaiset ovat lupsakasta ja oikeudenmukaista heimoa. Meidän hyvää me-henkeä nakertaa, mikäli joitakin suositaan toisten kustannuksella. Hyvänä esimerkkinä maahanmuuttajayrittäjyyden tukeminen. Miksi joku saa pelkän taustansa vuoksi erityiskohtelua? Tämä luo tarpeetonta kiilaa kantaväestön ja tulijoiden väliin. Ensimmäiset katkeroituvat, jälkimmäiset passivoituvat.

Ensiksi savolainen työ ja yrittäjyys. Meidän tehtävänä on pitää huolta Kuopion ja kuopiolaisten hyvinvoinnista. Kaupungin strategia on hyvä ja edistän sitä mielelläni valtuutettuna ja yrittäjänä. Parempi kuitenkin ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia tässä vaiheessa kuin siinä kohtaa kun ongelmat tulevat niin sanotusti silmille. Se on viisasta ja kuopiolaisten edun mukaista päätöksentekoa.

Samuli Voutila