Valtuusto ei ole pelkkä kumileimasin

Valtuusto ei ole pelkkä kumileimasin

Tämä viikko on mennyt äänestäjiäni edustaessa niin valtuustossa kuin lautakunnassa. Lisäksi tuli tavattua paikallisia toimijoita ja erilaisia yhteistyötahoja. Valtuutetulle on tärkeää olla perillä siitä, mitä kaupungissa tapahtuu ja millaisia ajatuksia kuopiolaiset omaavat juuri nyt.

Kuopion valtuusto kokoontui maanantaina 23.10.2017. Esityslistalla oli paljon asioita ja arvelinkin jo ennen kokousta, että mielenkiintoinen kokous on edessä ja niinhän se olikin. Erityisesti keskustelua herätti arkkitehtuuripoliittisen ohjelman käsittelytapa. Se oltiin tuomassa vain tiedoksi valtuustolle, vaikka se linjaa rakentamista Kuopiossa pitkälle tulevaisuuteen.

Sovimme valtuustoryhmän kokouksessa, että esitän ohjelman palauttamista siten, että se käsitellään ja hyväksytään valtuustossa. Demarien valtuutettu Iris Asikainen kerkesi tehdä tämän valtuustossa ensin, joten kannatin hänen esitystään. Kävimme tiiviin ja vilkkaan keskustelun aiheesta ja muistutin kaupunginhallitusta siitä, että valtuusto ei ole pelkkä hallituksen kumileimasin. Valtuusto osoittikin tämän äänin 33-25 ja nyt asia etenee siten, että valtuusto käsittelee ja hyväksyy ohjelman. Demokratia ja hyvä päätöksentekokulttuuri voitti.

Kuopion kunnallisveroprosentti (20,5%) ja kiinteistöveroprosentit (1,3%) pysyvät vuonna 2018 ennallaan. Tähän voitaneen olla tyytyväisiä nykyisessä taloustilanteessa. Silti pitkällä aikavälillä on painetta laskea veroprosenttia. Itseisarvo kun ei ole verotus, vaan tiukka ja säästeliäs taloudenpito. Verorahat eivät ole päättäjien. Ne kuuluvat veronmaksajille.

Kävimme myös kiivasta keskustelua erityisesti nykyisen varavaltuutettumme Kaija Räsäsen valtuustoaloitteesta selviytymisasemaan liittyen. Ministeriö on ehdottanut sellaisia kaupunkeihin ja Kuopio on ainut isoista kaupungeista, joissa tällaistä ei vielä ole. Valitettavasti aloite kaatui äänin 33-26. Mutta tähän asiaan varmasti palataan vielä.

Joukkoliikennelautakunta kokoontui keskiviikkona 25.10.2017. Päätimme, että opiskelijat saavat opiskelijalippuja myös C ja D vyöhykkeillä. Tämä antaa myös maaseudulla asuville nuorille oikeuden matkustaa edullisemmin kodin ja oppilaitoksen väliä. Tärkeä asia monelle nuorelle.

Ohjeistimme virkamiehiä myös selvittämään mallin, jolla mobiililipun ostamisessa maksutapalisä otettaisiin kaupungin kontolle. Mikäli haluamme kasvattaa joukkoliikenteen käyttöä, tulee mobiililipun olla vähintään yhtä edullinen kuin itse bussista ostettu. Tästä saamme varmasti lisäinfoa tulevaisuudessa.

Kuntapolitiikka on osoittanut, että kun on kykyä, tahtoa ja päättäväisyyttä, asioihin voi vaikuttaa. Tulen käyttämään teiltä saamaani mandaattia Kuopion ja kuopiolaisten hyväksi. Sillä valtuustossa ei yksikään valtuutettu istu omasta erinomaisuudestaan, vaan äänestäjiltä saadulla luottamuksella. Työ jatkuu.

Samuli Voutila