Tulee presidentin olla syntyperäinen Suomen kansalainen?

Tulee presidentin olla syntyperäinen Suomen kansalainen?

Viime päivinä on taas puhututtanut suomalaisuus ja erityisesti tuleeko presidentin olla syntyperäinen suomalainen. Asia nousi taas esiin, kun kansanedustaja Pilvi Torstin (SDP) lakialoite oli käsittelyssä eduskunnassa.

Suomen tasavallan presidentin tulee olla syntyperäinen suomalainen.. Hän toimii Suomen armeijan ylipäällikkönä, on Suomen ääni sekä kasvot maailmalle ja edustaa kansalta saadulla mandaatilla meitä. Perusteet löytyvät jo näistä.

Miksi on tärkeää, että Suomen armeijan ylipäällikkö on syntyperäinen suomalainen? Vastaus on helppo ja yksinkertainen – lojaalisuus. Syntyperäinen suomalainen on nimikkeen mukaisesti syntynyt Suomessa ja hyvin todennäköisesti kasvanut valtaosan elämäänsä suomalaisten elämäntapojen, arvojen ja normien mukaan. Hän ymmärtää suomalaisuutta ja sen erilaisia vivahteita sekä ymmärtää suomalaisen maanpuolustuksen arvon ja ennen kaikkea sen hengen. Lisäksi syntyperäisellä suomalaisella ei pääse syntymään tilannetta, jossa henkilölle syntyisi lojaliteettiristiriita kahden valtion välille. Myöskään tällöin Suomen presidenttiä ei pystytä painostamaan jonkin toisen valtion toimesta samalla tavalla.

Ihmettelen suuresti, mikä vimma erityisesti poliittisella vasemmalla laidalla on murentaa suomalaisuutta. Eikö suomalaisuus tule nähdä voimavarana, josta voimme olla ylpeitä? Rehellisyys, periksiantamattomuus ja sovituista asioista kiinni pitäminen ovat suomalaisuudelle hyvin tyypillisiä tuntomerkkejä. Mikäli emme ole ylpeitä suomalaisuudestamme, katoaa pohja myös näiltä asioilta. Millä Suomea brändätään tulevaisuudessa, jos suomalaisuutta ei enää ole?

Meitä suomalaisia ei ole maailmassa paljon. Suomalaisuuden heikentämisen sijaan kannustan jokaista suomalaista olemaan ylpeä suomalaisuudestaan. Siinä ei ole mitään hävettävää. Päinvastoin.

 

Samuli Voutila