Antaa viinan virrata

Antaa viinan virrata

Suomessa ei täysi-ikäinen ihminen saa ostaa vapaasti alkoholia. Ei ainakaan netin kautta. Helsingin Sanomat uutisoi tänään (17.10.17), että virkamiesten linjaus alkoholin etäostamisesta ulkomailta on ehkä lain vastainen. Jutussa haastateltiin lakimies Petteri Snelliä, joka tunnetaan myös autoverojuristina.

Virkamiesten linjaukset alkoholipolitiikassa ovat täysin absurdeja. Suomi on osa Euroopan talousaluetta, jossa tavarat liikkuvat vapaasti. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, myös alkoholituotteet ovat vapaan kaupan piirissä siinä missä muutkin tuotteet. Mutta mistäs minä mitään tietäisin, onhan meillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ajamassa asioita puolestamme. Tai ainakin sen pitäisi olla, mutta valitettavasti se lähinnä saa suomalaiset juomaan ketutukseen.

Onneksi ainakin toistaiseksi poliitikot säätävät lait ja virkamiehet sitten niitä toteuttavat (tai näin ainakin voisi olettaa). Alkoholipolitiikka on Suomessa perinteisesti kuuma peruna, mutta uudistusta se tarvitsee ja roimasti. Puretaan ensiksi Alkon monopoli ja vapautetaan alkoholin myynti kokonaan. On aivan absurdia perustella valtion monopoleja vuonna 2017. Tai ylipäätään mitään monopoleja.

Toinen asia mitä meidän tulee tehdä, on laskea verotusta vuoden 2007 tasolle. Viinarallia ulkomailta vastaan ei taistella rajoituksilla, vaan takaamalla suomalaiselle panimoteollisuudelle kilpailykyiset olosuhteet Suomessa. Tämä parantaa oleellisesti työllisyyttä ja jättää verot Suomeen Baltian sijaan.

Lisäksi myyntiajat tulee avata täysin ja turhista prosenttirajoista myynnissä luopua. Antaa asiakkaiden päättää, mitä ja millaista alkoholia he ostavat. Se ei kuulu viranomaisille tai edes meille päättäjille.

Eduskunta käsittelee kuluvan syksyn aikana alkoholilain uudistusta. Toivon että kansanedustajiltamme löytyy rohkeutta tuoda lainsäädäntö edes tälle vuosituhannelle. Antaa viinan virrata.

 

Samuli Voutila